Skip to content Skip to footer

Història

DES DE 1933

Club Natació Manresa, un nou inici amb ADN històric

El 8 de juliol del 2013, davant la desaparició de l’originari Club Natació Manresa, un grup de persones entusiastes del món de la natació van fundar el Club Natació Minorisa, entitat esportiva sense ànim de lucre, com a nou club d’esports aquàtics des de les Piscines Municipals de Manresa.

Gràcies a aquell equip i el conjunt de socis i sòcies que li van donar suport, es va poder evitar que a la nostra ciutat desaparegués la possibilitat de practicar esport federat i de competició en natació, waterpolo, triatló i natació artística.

Amb l’objectiu de tornar a posicionar la ciutat de Manresa com a referència esportiva a la Catalunya central i al país, i enllaçar amb el millor llegat esportiu que mai ha tingut la nostra ciutat, l’assemblea de socis i sòcies del Club Natació Minorisa va aprovar la recuperació del nom històric “Club Natació Manresa”, que es fa efectiu la temporada 2021-2022.

Història de l'esport manresà

L’any 1955, el Club Natació Manresa va inaugurar la seva piscina coberta, la segona d’Espanya en aquella època, marcant un camí capdavanter que continuaria amb la construcció de la piscina olímpica, l’any 1970. L’ambició dels seus promotors van fer possible que en l’àmbit social, el Club Natació Manresa fos l’epicentre de l’oci i l’esport a la Catalunya Central durant dècades.

En l’àmbit esportiu, van arribar èxits molt importants: els nedadors Neus Panadell i Pere Balcells va participar als Jocs olímpics de Munic 1972; les nedadores Montserrat Majó i Rosa Estiarte, als Jocs de Montreal 1976; el nedador Jordi Carrasco va participar a Sidney 2000, i el triatleta Xavier Llobet, va competir a Atenes 2004.

Va ser en waterpolo on, des de Manresa, es va arribar al cim de l’esport mundial: Manel Estiarte, considerat el millor jugador de waterpolo de tots els temps, va participar als Jocs de 1980, 1984, 1988, 1992, 1996 i 2000; Gaspar Ventura, als de 1980; Albert Canal, 1984; Jordi Payà, als de 1988 i 1996; i Carles Sanz, el 1996. Va ser precisament als Jocs Olímpics d’Atlanta 1996 on els manresans Manel Estiarte, Jordi Payà i Carles Sanz van fer història proclamant-se campions olímpics.

Copyright © 2024. | Club Natació Manresa

Notícia

Club Natació Manresa

Acció. – “El Club Natació Manresa impulsa projectes d’inclusió social per a nens i joves”

 

PROMOCIÓ DE LA IGUALTAT

Programa 1.2 Suport a l’organització de formats innovadors o extraordinaris de competicions esportives adaptades i inclusives. 

Des del Club Natació Manresa, en coordinació amb Creu Roja  Manresa, presentem un nou projecte d’atenció a l’adolescència i la joventut de Manresa, que fomenta la inclusió social dels joves  a partir dels valors de l’esport, amb el suport de la Fundació Guardiola Sala. 

Cada persona ha de poder desenvolupar-se d’una manera saludable, i el fet de fer exercici juga un paper fonamental en el seu desenvolupament.  

El millor de l’esport és que té un llenguatge universal per a tots els infants, independentment dels seus antecedents, cultura, religió o condició social. No obstant això, no tots els nois i noies poden practicar  esport en les mateixes condicions, ja sigui a causa d’una discapacitat o per motius econòmics.  

Des del club Natació Manresa, ens volem assegurar que no es deixi de banda a cap jove i és per això que prestem una atenció especial per a tots aquells infants i joves que més ho necessiten. Perquè creiem que la natació és una font de noves oportunitats per a la igualtat i la inclusió social

Sumant l’expertesa en l’ensenyament dels esports d’aigua del Club Natació  Manresa a infants i joves, i per l’altra, i l’expertesa en l’àmbit assistencial i de  protecció de la infància de Creu Roja Manresa, neix un nou projecte d’esport  inclusiu adreçat a adolescents i joves d’alt risc social: Joves d’aigua.  

L’objectiu: introduir nois i noies al món de l’esport a través de la natació, com a foment de la  igualtat, la inclusió social i la vida saludable.   

Joves d’aigua és una activitat setmanal esportiva, social, educativa i lúdica, en coordinació amb els equips de Creu Roja i del Club  Natació Manresa que es realitzarà a les Piscines Municipals de Manresa  “Manel Estiarte Duocastella” la temporada 2023/2024 (de setembre a juny).  

ABAST PROJECTE JOVES: 20 nois/noies del programa de Creu Roja “Joves Nucli Antic” de Manresa. Activitat setmanal lúdica i esportiva de natació, amb monitors qualificats amb experiència esportiva del CN Manresa.  

Objectius i beneficis

Els objectius i beneficis del projecte són múltiples: 

  • Ensenyar les bases de la natació.
  • Treballar l’autoestima i l’autoconcepte dels joves.
  • Gaudir de l’aigua a través de les eines i tècniques de la natació.
  • Fomentar, a través de l’esport valors de cohesió, pertinença i equip.
  • Augmentar les activitats de contacte directe i la socialització amb el seu grup.
  • Convivència, integració i aprenentatge de normes i valors socials

 

Formen part d’aquesta activitat el conjunt de joves atesos per Creu Roja Manresa, i que formen part del grup de Joves Nucli Antic amb les següents característiques:  

  • Joves de 12 a 16 anys en situació de risc o alt risc social, derivats en la seva  totalitat de serveis socials provinents, principalment, del Nucli Antic de Manresa, una de les zones amb més presència de famílies amb situació de  vulnerabilitat.  
  • Provinents de diferents cultures i orígens familiars.  
  • Dels barris propers al Club (barri de les Escodines, Vic remei, Barri Antic)  

 

Joves Nucli Antic és un projecte de Creu Roja a Manresa que durant tot l’any treballa amb joves en situació de risc d’exclusió social de la nostra ciutat, buscant activitats que, per la situació econòmica i familiar, no podrien assumir.  

 

UN PROJECTE SOCIAL QUE SE SUMA AL DE “CAP NEN/A SENSE NEDAR”

En CN Manresa i Creu Roja Manresa van iniciar l’any 2022 el projecte solidari esportiu d’atenció a la infància “Cap nen/a sense nedar”, que promou l’ensenyament de la natació a nens i nenes d’elevat risc social i que arrenca a Manresa amb el suport de la Fundació Guardiola Sala, l’entitat que fomenta la integració de les persones més desfavorides a partir dels valors de l’esport.   

L’objectiu de “Cap nen/a sense nedar” és apropar els esports d’aigua a nens i nenes que, sense aquest suport, no podrien tenir-hi accés. Des de la base, aprenent a nedar, perdent la por a l’aigua, guanyant confiança i seguretat, fins a poder obrir-se un món d’oportunitats per al futur, podent optar, fins i tot, a la pràctica esportiva de competició.  

Cap nen/a sense nedar és una activitat setmanal esportiva, social, educativa i lúdica, en coordinació amb els equips de Creu Roja i del Club Natació Manresa que es realitza les Piscines Municipals de Manresa “Manel Estiarte Duocastella” de setembre a juny.

El grup de 20 nens i nenes que hi participarà tenen edats compreses entre els 3 i els 12 anys, viuen al Nucli Antic de Manresa o les zones pròximes. Tots ells formen part de col·lectius de risc o alt risc social, derivats a Creu Roja des de Serveis Socials i que són atesos al Casal-Ot.  

L’activitat inclou la sortida dels nens i nenes des del Centre Obert del Casal-Ot, arribada a la instal·lació esportiva, realització de l’activitat aquàtica i retorn de nou al centre. 

 

“Cap nen/a sense nedar” és una iniciativa del Club Natació Manresa amb Creu Roja Manresa, que compta amb el suport de la Fundació Guardiola Sala.